Video kampaně na YouTube trendem roku 2016

Miroslav Král 25. 1. 2016
Marketup
Marketup

V minulém roce jsme mohli sledovat prudký nárůst sledování videa na internetu, zejména na YouTube. Právě video inzerce na tomto kanálu umožňuje za poměrně malé peníze oslovit široké publikum. Videoreklama a obecně reklama na YouTube je proto žhavým tématem také pro rok 2016.

Videoreklama na YouTube (YT) má v současnosti téměř dvojnásobný zásah, než online video platformy nejsledovanějších televizních kanálů včetně streamu od Seznamu.  Popularita YouTube je velmi vysoká mezi tzv. generací Y (18–30 let) a generací Z (lidé do 18 let). Sledovanost však roste u všech věkových kategorií. Například více než 47 % lidí v produktivním věku od 25 do 54 let navštěvuje YT každý týden.

Další zajímavé statistiky můžete vidět v následujícím grafu:

Marketup

Výhody reklamy na YouTube? Nižší cena a platba od 30 sekund

Videoreklama na YouTube, která se vkládá před obsahové video (tzv. pre-roll), má oproti TV reklamě řadu výhod. Je levnější a vyplatí se už při investicích několika desítek tisíc korun. Náklady navíc hradí inzerent pouze v případě, že uživatel viděl celé video (u stopáží videa do 30 sekund) nebo alespoň 30 sekund videa. Pokud uživatel video přeskočí, neplatí nic. Náklady se obecně pohybují od 0,3 Kč za zhlédnutí videa.

Video na YT má i další výhody než jen cenu. Dodává kampaním emoce a šťávu a zvyšuje v kombinaci s dalšími online kanály prodejní výkon celé kampaně. Podobně jako TV kampaň působí na samém začátku nákupního cyklu, kdy přiměje zákazníka uvažovat o koupi vašich produktů či služeb.

Novinkou na YouTube jsou nepřeskočitelné reklamy – takzvané Bumper Ads. Ty mají pouze 5 sekund a jsou velice úspěšné pro remarketing, kdy už zákazníci značku znají a chcete se pouze připomenout.

Jak má vypadat video na YouTube?

Videa na YT mají určitá specifika, jimiž se liší od klasické reklamy v televizi. Musejí zaujmout uživatele v prvních 5 sekundách. Právě tehdy se uživatel rozhoduje, zdali bude pokračovat ve sledování videa, nebo ne. Prvních 5 sekund navíc může stačit k úspěšnému doručení brandingu značky, proto je vhodné zobrazit také brand, ať už zvukově nebo vizuálně a ideálně i packshot promovaného produktu.

Skvěle zpracovanou reklamu na YouTube představila ve vánoční kampani například parfumerie SEPHORA. Video pro digitální kampaň splňuje všechna doporučení, která dáváme klientům. Výrazně zmiňují brand v prvních 5 vteřinách videa, jsou velmi dynamická a svěží.

Video použité ve vánoční YouTube kampani Sephora:

Marketup

Často postačí upravit video z TV

Připravit video pro YouTube přitom není velký problém. Velkým TV inzerentům často stačí upravit spot určený pro televizi. To vyzkoušela například německá značka Leifheit, která propagovala vysavač na okna Window Cleaner. Původní televizní spot, upravený pro použití na YouTube, zasáhl přes 200 tisíc uživatelů v cílové skupině.

YouTube spot pro kampaň Leifheit:

Marketup

Ukázky video spotu pro Leifheit i popis kampaně najdete zde: https://www.marketup.cz/cs/reference/leifheit

Brand Lift měří zásah při kombinaci TV a YT kampaní

Televizní inzerenti přicházejí na to, že nejlepší zásah publika získají při kombinaci TV a YT kampaní. Z praxe vyplývá, že inzerentům stačí vyčlenit na YouTube 9–15 % z mediálního rozpočtu na TV reklamu, aby získali nejvyšší dodatečný zásah a oslovili i uživatele, kteří TV sledují málo nebo vůbec.

O výborných výsledcích kombinace TV a YT kampaní se přesvědčila například přední česká potravinářská firma Hamé, která ji využila pro představení hotovek do mikrovlnky EasyCup. Na kampaň byl nasazen výzkum Brand Lift od Google, který dokáže na základě dotazníku změřit zásah kampaně a dopad do povědomí o produktu/značce.

Výsledky u video kampaně Hamé byly tak skvělé, že překvapily i samotný Google. Výrazně překročily jeho globální benchmark z oblasti FMCG. Videoreklama na YouTube v podobě dvou TV spotů byla zobrazena 1,25 milionu lidem a více než 600 000 uživatelů ji zhlédlo až do konce.

Úspěšná videoreklama na YouTube společnosti Hamé:

Marketup

Ukázky videoreklamy pro Hamé a informace o kampani najdete zde: https://www.marketup.cz/cs/reference/hame-2

YouTube nabízí i další formy reklamy

Kanál YouTube nabízí také jiné formy reklamy. Na popularitě získávají například youtubeři, kteří překvapují marketingové experty. Velké značky se předhánějí v nabídkách, aby o nich youtubeři natáčeli videa. Některá z nich totiž mají statisícové i milionové počty zhlédnutí, mladí lidé berou názory youtuberů velmi vážně a mají je za tzv. opinion leadery.

Na YouTube můžete umístit také běžnou bannerovou reklamu. Ta se zobrazuje buďto v dolní části právě přehrávaného videa nebo napravo nahoře vedle videa. Bannery můžete cílit na konkrétní videa a na vybrané kanály. V druhém případě se reklama zobrazuje u všech videí, které daný kanál obsahuje.

Všechny druhy reklamy na YouTube budou nepochybně v roce 2016 velice významné. Firmy, které chtějí držet krok s konkurencí, by proto rozhodně neměly zaspat.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .