Oslovte zákazníky prostřednictvím serveru YouTube

Matouš Ledvina 11. 2. 2014
Marketup
Marketup

Ze serveru YouTube, který od roku 2008 vlastní Google, se stal jeden z nejznámějších kanálů internetové inzerce. Připisuje si jednu miliardu unikátních návštěv za měsíc, 100 hodin videa nahraných každou minutu a 6 miliard hodin shlédnutých videí každý měsíc. Jen v ČR YouTube navštěvuje více než 5,1 mil. uživatelů, kteří shlédnou 500 mil. videí měsíčně.

Hlavní výhodou inzerce na  YouTube je vysoký počet přihlášených (neanonymních) návštěvníků v důsledku hromadného spárovaní účtů na Google+. To znamená, že YouTube svým inzerentům poskytuje (podobně jako sociální sítě) naprosto unikátní prostředí a specifičtější cílení než jakýkoliv jiný kanál.

Pokud se rozhodnete zařadit mezi inzerenty YouTube, je potřeba si nejprve ujasnit, jakou formou hodláte své obecenstvo oslovit. YouTube totiž nabízí několik odlišných způsobů.

Grafické reklamy 

Jedná se o klasické bannery o rozměrech 300 × 250, tak jak je známe z kontextového cílení v AdWords. Ke zhlédnutí jsou všude kromě hlavní stránky. Kromě toho se mohou zobrazovat jako doprovod k ostatním reklamním formátům popsaným níže.

Překryvné reklamy In-video

Tento druh reklamy je opět velice podobný klasické kontextové reklamě a spočívá v zobrazení průhledné překryvné reklamy, která se zobrazí v dolní části obsahového videa kolem 15. vteřiny přehrávání. Poklikem jej lze ihned zavřít, případně se po intervalu nečinnosti automaticky minimalizuje. Takto umožňuje zobrazovat textovou, grafickou i video reklamu.

Reklamy TrueView In-stream

Tento formát je ve skutečnosti samostatné video, které lze vložit před obsahové video, do něj nebo na konec. Návštěvník obsahového videa může reklamní video přerušit po 5 vteřinách. Inzerentovi je zhlédnutí účtováno pouze v případě, že divák vidí minimálně třicet vteřin (a u videí kratších pouze v případě zhlédnutí celého videa).

Standardní reklamy In-stream

Jedná se o videoreklamy, které mohou být stejně jako TrueView In-stream vloženy na začátek, konec nebo prostředek obsahového videa. Hlavní rozdíl ale spočívá v tom, že jej divák nemůže přeskočit. Je to proto nejnákladnější a zároveň nejméně používaný formát. Tento typ navíc není k dispozici na tolika obsahových videích oproti ostatním formátům. 

Reklamy In-search

Tento formát podporuje inzerci videa na kanálu inzerenta prostřednictvím zobrazení při vyhledávání na YouTube a nabízí proto podobné možnosti cílení jako klasická textová PPC reklama ve vyhledávání. U tohoto formátu inzerent platí za uskutečněný proklik na video, nehledě na to, kolik následně divák z videa zhlédne.

Reklamy In-display

Podobně jako u formátu In-search se jedná o propagaci videa, avšak inzerát není zobrazován ve vyhledávání, nýbrž na stránkách s jiným videem, které je tematicky podobné. Stejně jako u formátu výše je inzerentovi účtován uskutečněný proklik.

Propagace kanálu

V minulosti bylo na YouTube dále možné inzerovat celý kanál způsobem, kdy se inzerát nacházel na pravé straně v prostoru mezi bannerem a doporučenými videi. Tento způsob byl nahrazen současným modelem, kde se v prostoru banneru vytváří náhledy ostatních videí kanálu při zobrazení reklamy In-stream.

Všechny typy reklamních formátů YouTube musí být jednotlivě povoleny u obsahového videa vlastníkem kanálu, na který bylo video nahráno. Často se  tak stává, že u konkrétních videí nemusí být dostupné všechny uvedené formáty. Vše záleží na podmínkách Partnerského programu YouTube, který vlastník kanálu využívá.

Více o podmínkách reklamy na YouTube najdete ZDE

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .