Objem videoreklamy vzrostl meziročně o 67%

Martin Čáp 30. 8. 2013
Marketup
Marketup

Dle průzkumů společnosti AdMonitoring, kde je videoreklama součástí projektu na evidenci celoplošné internetové reklamy v ČR, vyplývá, že za poslední rok (od července 2012 do června letošního roku) dosáhla videoreklama objemu 224 mil. Kč v ceníkových cenách.

Jedná se především o reklamu umístěnou před, během nebo po sledování videa v přehrávači a částečně i o reklamní videobannery. Do projektu na evidenci celoplošné reklamy se provozovatelé portálů zapojovali postupně a aktuálně do něj přispívá v různém rozsahu 11 médií.

Sledování videí se stalo běžnou činností uživatelů internetu. V kontinuálním průzkumu SEKV vychází sledování videí jako pátá nejčastější aktivita. Pravidelné sledování videí nebo ukázek na internetu deklaruje přes 60 % lidí. Podle dat NetMonitoru sleduje videa pravidelně přibližně polovina internetové populace. Také mezinárodní výzkum digitálního prostředí Mediascope vyzdvihuje důležitost tzv. videokonzumace na internetu. Více než 50 % českých internetových uživatelů podle jeho výsledků sleduje pravidelně každý týden videoklipy, 28 % sleduje filmy a pětina internetové populace sleduje on-line televize a živé přenosy.

Videoreklama je aktuálně jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí internetové reklamy a online marketingu vůbec. SPIR ve svém odhadu inzertního výkonu internetu za rok 2012 zaznamenal její 67 % meziroční nárůst v porovnání s letošním rokem. V trendu jsou nižší investice do videoreklamy v letních měsících a po Vánocích. Naopak nejvíce investic vkládají inzerenti do videoreklamy před letním obdobím a na podzim, před Vánoci. 

Inzertní náklady do videoreklamy v ceníkových cenách (v mil. Kč)

Monitoring videoreklamy vychází stejně jako ostatní formy reportované internetové reklamy z automatizovaných deklarací médií. K vydavatelům Seznam.cz, CET 21 a vydavatelství MAFRA se na podzim 2012 přidala také Mladá Fronta a na jaře další provozovatelé (Centrum Holdings, Ringier AS, Impression Media).

Objem videoinzerce podle provozovatelů (v Kč, ceníkové ceny)

Největší inzertní výkon ve videoreklamě podle AdMonitoringu měla v minulém roce společnost Seznam.cz. Poté následovala firma CET 21 a vydavatelství MAFRA a Mladá Fronta. Zajímavostí je, že z hlediska monitorovaných formátů je největší objem inzerovaných prostředků ve videoformátech v přehrávačích, zejména do videoreklam, které jsou umístěny jako reklamní spot před samotným sledovaným videem. 

“Videoreklama se v poslední době těší stoupajícímu zájmu inzerentů. Jejími hlavními výhodami jsou upoutání pozornosti uživatelů, možnost propojení spotů s dalšími prvky na stránce, popř. s probíhající televizní kampaní, samozřejmostí je možnost prokliku na webové stránky zadavatele. S tím, jak stoupá rychlost internetového připojení a rozšiřují se technické možnosti reklamy, bude její význam nadále růst”, komentuje výsledky Pavel Ševera, koordinátor výzkumných projektů SPIR.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .