Nový loterijní zákon. Revoluce pro spotřebitelské soutěže?

Eva Řeháková 9. 2. 2017
Marketup
Marketup

Od prvního ledna začal platit nový loterijní zákon. Zatímco do oblasti hazardních her přináší spoustu omezení, spotřebitelské soutěže byly z úpravy zákona vyjmuty a díky tomu se dočkaly některých uvolnění. Jaké jsou podmínky pro spotřebitelské soutěže v roce 2017? Pojďme se na to podívat!

Spotřebitelská soutěž a loterie

Do letošního roku byly spotřebitelské soutěže, u nichž rozhodovalo o výhře losování či jiný náhodný výběr, omezeny určitými pravidly. Pořadatel musel například oznámit konání soutěže na příslušný finanční úřad minimálně 15 dní předem. Omezení však existovala i pro ceny. Hodnota jedné věcné výhry třeba nesměla přesahovat 20 000 Kč, peněžní výhry byly dokonce úplně zakázané.

Vše se však mění s novým loterijním zákonem. Jeho nejnovější úprava přišla s novým pojmem „hazardní hra“ a na běžné spotřebitelské soutěže se tento zákon již nevztahuje.

Co je hazardní hra?

„Hazardní hrou se rozumí hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.“

Hazardní hra má tedy dva kumulativní znaky:

  • vložení sázky, jejíž návratnost se nezaručuje

  • o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost

Herním zákonem jsou regulovány jen hry, jež splňují oba tyto znaky, které si nyní blíže vysvětlíme.

Co je považováno za sázku?

Aby byl vklad považován za sázku, musí být jeho cena vyšší, než je běžná cena dostupného zboží. Pro pořadatele soutěží to znamená, že pokud je podmínkou účasti v soutěži například zakoupení výrobku v obchodě za běžnou cenu, o sázku se nejedná.

Podobně to platí také pro SMS, volání či multimediální zprávy. O sázku jde pouze v případě, že jejich cena převyšuje běžnou cenu, kterou uživatel platí na základě smlouvy se svým operátorem.

Jakákoliv soutěž, v níž chybí tato „sázka“, tedy nesplňuje podmínky hazardní hry a nevztahuje se na ni nová legislativa.

Jak může vypadat spotřebitelská soutěž bez sázky?

Mezi spotřebitelské soutěže bez sázky, které nejsou regulovány loterijním zákonem, nyní patří:

Kreativní soutěže a znalostní soutěže, kde je možné výherce určit na základě objektivních kritérií nebo vylosovat.

Soutěže se zcela náhodným výběrem, zejména losování, kde není podmínkou sázka. Do druhé kategorie můžeme zařadit například tyto soutěžní mechaniky:

  • každá x-tá odpověď (SMS, e-mail, registrace na stránkách, komentář na FB apod.)

  • tipování do budoucna na předem neznámé okolnosti (např. jaká teplota bude XY…)

  • „šťastné chvilky“, nejblíže doručený soutěžní komentář či SMS k předem stanovenému, avšak pro soutěžící předem neznámému okamžiku

  • losování ze soutěžících, kteří se účastní (posílají herní kódy, čísla účtenek, apod.) např. přes internetové stránky nebo přes sociální sítě či SMS bez úhrady sázky (s podmínkou nebo bez podmínky o prokázání nákupu výrobku)

Konec všem limitům. Výhrou může být cokoliv!

Je tedy jasné, že náhodný výběr už není pro marketéry a firmy ve spotřebitelských soutěžích problém. Končí však také omezení druhu výher. Ty mohou být nově i finanční, a navíc je zrušen jejich limit. Pořadatel už tedy nemusí lákat na výhry v maximální hodnotě 20 000 Kč, ale ani kontrolovat, aby celková cena jeho výher za rok nepřekročila 200 tisíc korun.

Takže vesele do hraní!

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .