Jak jsme z klientových produktů udělali hvězdy stříbrného plátna

Martin Muller 3. 4. 2020
Marketup
Marketup

Jednoduché, originální a odzkoušené videorecepty na jídla, po kterých se všichni můžou utlouct. Nezní to jako sen? Zákazníkům nákupního řetězce BILLA a milovníkům Tatra produktů jsme ho splnili. Protože víme, že co je dobré pro zákazníka, je dobré i pro byznys. A naši klienti s námi souhlasí.

Videorecepty jsou už nějakou dobu žhavým trendem online obsahu. Proto jsme se je rozhodli nasadit i u našich dvou velkých klientů, nákupního řetězce BILLA a Mlékárna Hlinsko, která své produkty dodává na trh pod tradiční značkou Tatra. Ačkoli jsme u každého z nich postupovali trochu jinak, v základu byly dvě důležité ingredience: jednoduchost a aktuálnost.

Videorecepty pro Mlékárnu Hlinsko

Takže žádné složité přípravy a hodinové popocházení kolem sporáku. Ne, šli jsme na to jednoduše a od lesa. V receptech, které pro Tatru připravujeme, stačí většinou jen smíchat několik předpřipravených surovin a je hotovo. Nevěříte? Tak se přesvědčte na vlastní oči.

Je to ten typ jídla, které máte hotové hned a ze surovin, co jsou běžně k dispozici v obchodech. Možná je máte už doma, jenom o tom nevíte. Ideální způsob, jak je kreativně využít. Díky tomu jsou videorecepty u cílové skupiny oblíbené.

Marketup

Neříkejte, že na to nemáte chuť.

Zároveň je to taky nenásilný a účinný způsob, jak nechat produkty z klientova portfolia opravdu zazářit. Od Tatry jsme použili třeba mléko, máslo, tvaroh a nebo oblíbené tuby, např. Pikao.

Celkem jsme připravili 12 receptů, na každý měsíc jeden. A to vždy tak, aby odpovídal dané sezóně, aktuálním trendům a dobře dostupným surovinám.

Produkce a idea

Všechna videa jsme zvládli natočit během tří chladných lednových dnů v teple ateliéru. Vytváříme formáty šité na míru různých sociálním sítím: na Instagram a Facebook máme poměr 1:1, na Youtube 16:9. Délkou se vždy vlezeme do minuty.

A jak nás to vůbec napadlo? Všimli jsme si, že na sociálních sítích dobře fungují i starší videorecepty z dílny Tatry. Tak jsem se je rozhodli aktualizovat a přizpůsobit současným trendům.

Dopadlo to skvěle

Z prvních výsledků máme my i klient velkou radost.

První publikovaný recept s granolou má:

  • Na Facebooku dosah přes 56 000, zobrazení přes 63 000, a views přes 7 000

  • Na Instagramu dosah přes 41 000, zobrazení přes 44 000, a views přes 9 000

Na číslech je jasně vidět, že dělat tenhle typ obsahu má smysl dlouhodobě a pravidelně.

Videorecepty pro Billu

V případě BILLY nám šlo také o vylepšení nově připravovaného blogu BILLA Gusto Academy. S tvorbou tohoto obsahu se počítalo už někdy od minulého léta a podzimu, kdy se celá idea Gusto Academy ladila. Naše kolegyně Terka měla s natáčením zkušenosti, takže bylo od začátku jasno, že do toho půjdeme.

Recepty jsme chtěli využít mimo jiné i k propojení online a offline obsahu. V tištěném magazínu Gusto totiž čtenáři najdou QR kód, který je přivede rovnou na videoverzi daného receptu.

Marketup

Propojujeme offline s onlinem.

Obsah volíme tak, aby z něj vyplývalo, že vyrobit doma zajímavá jídla není nic těžkého a zvládne to úplně každý. Tím nenápadně lidem sdělujeme, že by si místo návštěvy restaurace mohli luxusní oběd udělat i sami doma. Čímž podporujeme klientův byznys – a to jak při současné karanténě, tak v normálních časech.

Produkce a idea

Recepty dělíme do 4 kategorií, které máme na blogu:

  • Vaříme ze 7 surovin

  • Do 30 minut

  • Vege & vegan

  • 4 roční období

Produkci má na starosti už zmíněná Terka společně s foodstylistou Alešem Otýpkou, který s BILLA spolupracoval už dříve. Stejně jako u Tatry se staráme o to, aby recepty odpovídaly sezóně a suroviny byly co možná nejvíce propojené s letákem BILLA a privátními značkami BILLA. Střídáme i typy jídel (slané, sladké, fit recepty i klasiku).

Před natáčením se dává dohromady scénář, který se upravuje „na place“ podle aktuálních nápadů a potřeb. Natáčení zajišťují kompletně Terka s Alešem, střih pak probíhá interně v MarketUP.

Jsme na dobré cestě

A jaké byly výsledky? Následující čísla landing page views (metrika, zachycující načtení celé stránky s receptem na Gusto Academy) nás velmi potěšila:

  • Čočková sekaná zveřejněná na Facebooku měla skoro 3 000 landing page views.

  • Řepové špagety zveřejněné na Instagramu dosáhly téměř 2 000 landing page views.

Kromě toho máme i spoustu pozitivních ohlasů na sociálních sítích.

Co nás pobavilo je, že se při hodnocení ukázala klasická lidská (nebo snad česká?) povaha. Nejlépe hodnocené jsou totiž recepty masové nebo ty méně zdravé.

No, tak hlavně že chutná 😊

Marketup

Ještě jeden na závěr.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .