Hudba zdarma pro vaše videa? Najdete ji na YouTube i dalších stránkách

Matouš Ledvina - edit 16. 9. 2021
Marketup
Marketup

Potřebujete hudbu do pozadí pro váš vlog nebo video projekt? Sháníte free hudbu, kterou lze použít bez copyright licence a úplně zdarma? Zde jsou naše tipy a triky, jak pracovat s hudbou z YouTube bez placení a zároveň férově.

Aktivní tvorba originálního videoobsahu je pro váš web či YouTube kanál z hlediska SEO a marketingu rozhodně správným krokem. Ať už se jedná o instruktážní videa, produktové prezentace či rady a tipy, je vždy žádoucí dodržet úroveň kvality tak, aby vaše videa diváka dostatečně zaujala a ideálně aby je dál sdílel.

Velice důležitou součástí videa je bezpochyby hudební podtext, který využijete pro zdůraznění záběrů, navození vhodné nálady nebo jako vyplnění mezery mezi deskriptivními texty či mluveným komentářem.

Marketup vám ukáže tipy na zdroje, odkud můžete čerpat hudbu a které splňují tři zásadní podmínky:

  • hudbu lze stáhnout zdarma, bez nutnosti registrace

  • nevztahují se na ni dodatečné poplatky ani copyright licence (autorské právo)

  •  můžete ji použít pro komerční účely

Tento druh licence má stále specifické podmínky užití. Nejčastěji se jedná o požadavek uvést autora u videa (což lze velice snadno realizovat v popisu videa na YouTube). Někdy je dokonce možné připsat autorovi zásluhu přímo ve videu samotném, i tak se však jedná o požadavek, ve kterém je snadné vyhovět. Doporučujeme vždy zkontrolovat podmínky jednotlivého webu či skladby samotné.

Licence umožňující používání cizího díla se nazývá Creative Commons, často označená jako (cc) v závorce. Tato licence má několik sub-kategorií, ve kterých je dobré se vyznat, pokud se chystáte svůj obsah zpeněžit. V případě porušení těchto práv vám YouTube může váš kanál smazat nebo zablokovat jeho zpeněžení.

Na následujících stránkách se nachází hudba, kterou lze použít bezplatně, jen je nutné se obeznámit s jejich podmínkami. 

1.Bensound.com

Jedná se o velice jednoduchý web, kde se může uživatel bez jakékoliv registrace dostat k řadě různých žánrů hudby, a to úplně zadarmo. Je však nutné uvést link na stránku v popisu videa.

2.Pixabay.com

Pixabay má na svém webu kromě řady obrázků a videí také množství hudby, která se dá použít zcela zdarma – výměnou za odkaz na autora hudby v popisku vašeho videa. 

3.YouTube.com

Na samotném YouTube existuje spousta videí, ve kterých je hudba k bezplatnému využití ve vašich videích. Stačí do vyhledávače zadat „royalty free music“ nebo „free commercial use music“ a budete překvapení, kolik hudby se zde dá najít. Jakmile najdete vám vyhovující hudbu, můžete ji konvertovat do různých formátů pomocí nástroje YouTube audio converter.

4.Freemusicarchive.org

Pro menší content creatory, kteří mají zájem o hudbu pro svůj YouTube kanál a zatím negenerují zisk, je tu Freemusicarchive – rovněž poskytuje řadu hudebních žánrů pro každý typ videa. 

Placené weby

1.Artlist.io

Artlist je bezpečnou alternativou pro ty, kteří hledají unikátní hudbu pro své projekty. Jedná se o velice hezky navrženou stránku s minimalistickým moderním designem, připomínajícím třeba populární streamovací aplikaci Spotify.

2.Loudly.com

V aplikaci Sound Tracks může uživatel upravovat jednotlivé nahrávky nebo do nich přidávat nebo odstraňovat různé prvky a hudební nástroje. Cenově je na stejné úrovni jako Artlist – začíná již na 9 USD měsíčně.

Pokud se zrovna necítíte na studování copyrightových podmínek každé stránky nebo nechcete riskovat, že se později dostanete do problémů kvůli špatně přečteným podmínkám, doporučujeme investovat do placených servisů. Ty mnohokrát platí vlastní umělce, zásobující stránky jejich vlastní hudbou. 

Další možností je obrátit se na nás.

V Marketup jsme doma v každém oboru. Máme za sebou úspěšné kampaně s videorecepty pro supermarket BILLA, dlouhodobou spolupráci s Horalkami nebo videospot pro značku Oriflame. Pokud se i vy svoje nápady rozhodnete svěřit nám, nebo to na nás nechat úplně celé, budeme rádi když nás kontaktujete přes formulář zde.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .