Google oznámil změny specifikace zdroje ve službě Google Nákupy

Martin Čáp 31. 5. 2013
Marketup
Marketup

Googly Nákupy pomáhají nejen uživatelům s pohodlnějším nákupem na internetu, ale také samotným e-shopům. Díky službě společnosti Google dokážete zdarma zvýšit návštěvnost vašeho internetového obchodu a zařídit, aby si kupující všimli právě vašeho webu a vámi nabízeného zboží. Prostřednictvím Google Nákupů najdou uživatelé zboží, které právě hledají.

Následující text je vhodný především pro marketing internet specialisty a majitele e-shopů.

V tomto článku vám prozradíme, jak správně generovat a optimalizovat zdroj nebo-li XML Feed, který zprostředkovává správné zařazení a spárování produktů do služby Google Nákupy. Poté, co jsou zde vaše produkty zařazeny správně, je možné bezmezně využít také inzertní službu, o které jsme vás informovali před časem v článku Google zavádí novou inzertní službu zlepšující online nákupy.

K tomu, aby vaše produkty byly na Google nákupech správně zařazeny, je nutné dodržovat několik pravidel, které Google nově aktualizoval. Pro dosažení nejlepšího možného zařazení produktů do služby Google nákupy je právě kvalita dat poskytovaných obchodníky ta nejdůležitější. 

A jaké jsou tedy změny specifikace zdroje dat v Nákupech na Google?

  • Zlepšení podpory pro zboží, které je na e-shopu prodávané ve více kusech najednou 

    podle vlastního nastavení obchodníka. Specifikace zdroje dat nebo-li XML feedu nyní ujasňuje, jak tyto produkty odesílat.

  • Doporučení o umísťování kvalitnějších produktových obrázků o výšce a šířce minimálně 800 pixelů, aby nakupující získali lepší přehled o propagovaných produktech.

  • Některé produkty jako například zboží vlastní výroby a starožitné či sběratelské předměty doposud neměly tzv. jedinečný identifikátor produktu. Pro tyto produkty nyní Google zavedl atribut ‘identifikátor existuje’ [identifier exists]. K tomuto identifikátoru byly aktualizovány nové požadavky.

  • Aktualizovány byly také pokyny pro atributy popis [description] a barva [color] tak, aby byly přesnější a dalo se podle nich ve službě vyhledávat a rozhodovat.

  • Nově služba poskytuje informace o podpoře a označení energetické účinnosti a jednotkové ceny pro obchodníky, kteří cílí na státy Evropské unie a Švýcarska.

  • Obchodníci propagující položky nevhodné pro děti na webech vhodných pro děti mohou nově označovat jednotlivé položky jako nevhodné pro děti.

Nové specifikace zdroje a kompletní přehled požadavků na zdroje jsou pro obchodníky a jejich webmastery, kteří většinou generování zdroje dat zajišťují k dispozici na stránkách společnosti Google. Zde jsou obchodníkům volně k prostudování, aby se na tyto změny mohli připravit. Pro účast ve službě Google Nákupy musí obchodníci vždy dodržovat zákonné požadavky stanovené Googlem.

Některé z výše uvedených změn jsou již viditelné nyní, ostatní postupně přibývají. Google doporučuje obchodníkům používat funkci testování zdroje nebo ladicí program pro zdroje, aby bylo možné jejich aktualizované zdroje správně zpracovat a produkty správně zařadit se všemi svými specifikacemi.

Nákupy Google začnou vyžadovat nové úpravy zdroje dat na jedinečné identifikátory produktu. Pro účty, které mají v současnosti na tento požadavek výjimku, k tomu dojde s platností od 15. července v USA a od 16. září ve všech ostatních zemích světa. V případě ostatních účtů, které výjimku nemají, začnou pravidla platit od 15. července v USA, Francii, Německu a Spojeném Království a od 16. září v ostatních zemích. V případě překročení těchto termínů mohou být nevyhovující produkty z Nákupů Google vyloučeny.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .