Brand Lift Survey: Google odhaluje přínos video kampaní na YouTube

Aleš Vávra 6. 4. 2015
Marketup
Marketup

YouTube video kampaně a obecně video reklama jsou žhavým trendem roku 2015. Za poměrně malé peníze je díky nim možné oslovit široké publikum a budovat tak povědomí o značce nebo o konkrétním produktu. Jak je ale nejlépe vyhodnotit?

Kampaně zaměřené na posílení značky nebo produktu jsou pro každou společnost velmi důležité. Jedním z taktik online marketingu, kterým je možné brand efektivně posílit, jsou YouTube video kampaně. Ty navíc vhodně doplňují televizní reklamy velkých inzerentů.

Digitální agentury jsou zvyklé měřit výkon kampaní na základě konverzí, prokliků či zobrazení reklamy. Jak se ale dá poznat dopad kampaní, které nemají za úkol rovnou prodávat? Případně jak poznat, že YouTube kampaň měla správný efekt?

Google pomáhá s vyhodnocením video kampaní

Google vám může pomoci s vyhodnocením YouTube kampaní díky průzkumu Brand Lift Survey, který je nyní spuštěn v České republice v beta verzi. Výzkum vám poskytne data o AdRecall vaší kampaně a změří Brand Awareness, i ve srovnání s konkurenčními značkami. Výsledky získáte již během 1 týdne po uplynutí kampaně. 

Kvantitativní výzkum probíhá během kampaně prostřednictvím online dotazníku. Osloví respondenty z cílové skupiny, kteří byli kampaní zasaženi, a zjistí, jak moc si reklamu zapamatovali. 

Jak to vlastně funguje? Princip výzkumu je naprosto jednoduchý. Google definuje dvě skupiny respondentů, z nichž jedné reklamu zobrazuje a druhé ne. Následně se jich pak přímo v prostředí YouTube anonymně zeptá, zdali reklamu na vaši značku zaznamenali, a nebo ne. Díky srovnání mezi dvěma skupinami je Google schopen zjistit, nakolik byla vaše kampaň úspěšná.

Na základě výsledků jste schopni vyhodnotit výkon své kampaně nejen pomocí standardních online ukazatelů ale i tvrdými daty o AdRecall a Brand Awareness a využít výsledků při plánování dalších kampaní. Zároveň tak můžete získat data, které vám pomohou přesvědčit management lépe strukturovat váš marketingový rozpočet a zvýšit podíl věnovaný videokampaním.

Tato služba je zatím dostupná pro inzerenty v YouTube video kampaních s minimální denní útratou 1000 USD a délkou kampaně alespoň 7 dní. Důvodem je dostatečný zásah pro sběr potřebných dat. Počet respondentů dosahuje několik tisíc, u větších kampaní až desítek tisíc. Pro Brand Lift Survey je potřeba kontaktovat přímo Google nebo by vám ho měla automaticky nabídnout vaše agentura. Tento výzkum využíváme i pro naše klienty, a realizovali jsme jej např. pro kombinaci TV a YouTube kampaně pro velký retailový řetězec v ČR s výbornými výsledky. V případě zájmu se obraťte na naše key account manažery v MarketUP, rádi pomohou.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .