MarketUP sbíral inspiraci na Google Performance and Branding Summitu

Tomáš Ševčík 9. 6. 2015
Marketup
Marketup

Jako partneři Google jsme nemohli chybět na letošním Google Performance & Branding Summit 2015. Tradiční jarní konference se konala 26. 5. a byla jako obvykle určena především specialistům a odborníkům na tvorbu a optimalizaci kampaní v systémech Google.

Program letošního ročníku byl skutečně nabitý. V průběhu celého dne jsme si ani na minutu neoddechli od nových funkcí reklamních systémů Google a optimalizačních taktik, které nám jednotliví přednášející představovali.

Adwors Editor, Google Nákupy a hustota klíčových slov

Hned v začátku programu jsme získali spoustu zajímavých tipů a novinek k nastavení a optimalizaci kampaní. Řečníci se věnovali také novému Adwords Editoru a dávali doporučení k využívání Adwords scriptů. Dozvěděli jsme se též pár tipů k optimalizaci v Google Nákupech.

Další prezentace byly zaměřeny na hustotu klíčových slov v kampaních a na práci s dynamickými kampaněmi ve vyhledávání (tzv. RLSA).

Displayová reklama a remarketingové kampaně

Velice nás zaujala prezentace Jany Bujalkové, ve které zazněla spousta novinek z oblasti displayové reklamy. Byla zaměřena především na statický i dynamický remarketing a tzv. DSK kampaně, které využívají kontextového cílení k získání přesnějšího umístění bannerů pro publikum s vyšší afinitou k nákupu.

Marketup

Zdroj: Prezentace Jany Bujalkové, Google Performance and Branding Summit

Videokampaně na YouTube a krátká videa

Velkým tématem bylo nastavení a optimalizace videokampaní v Youtube, které nyní zažívají velký rozmach. Mezi prezentovanými tématy se objevilo využívání krátkých nepřeskočitelných videí pro reklamu tzv. bumper ads a nebo např. videokampaně pro propagaci aplikací s možností jejich stažení.

Marketup

Zdroj: Prezentace Petry Brodilové, Google Performance and Branding Summit

Brand Lift a Brand Interest

Zajímavé bylo též měření dopadu videokampaní prostřednictvím online průzkumu Brandlift, který dokáže změřit zásah kampaně a dopad do povědomí o produktu/značce. Kromě Brandliftu, který jsme již u několika zákazníků realizovali, byla představena také online studie Brand interest, která zjišťuje dopad do vyhledávání značky/produktu ve vyhledavači Google.

Při výzkumu bylo zjištěno, že u všech testovaných kampaní přinesla reklama nárůst zájmu o značku. Největší brandlift z měřených reklam měly ty s výraznými prvními 5 sekundami. To znamená, že prvních 5 sekund může pomoci doručení brandingu. Oproti tomu reklamy s pomalejším rozjezdem měly nevýrazný brandlift.

Marketup

Zdroj: Prezentace Petra Houzara, Google Performance and Branding Summit

Lidé slyší na hudbu. Hlavně na mobilech

Velice úspěšné byly také videokampaně, které používaly v prvních 5 sekundách snadno zapamatovatelnou píseň nebo výrazný zvukový branding. Nejlepších metrik na mobilních zařízeních přinesl právě spot s výrazným zvukovým brandingem v prvních 5 sekundách.

Marketup

Zdroj: Prezentace Petra Houzara, Google Performance and Branding Summit

Zpestřením byla účast youtuberů a především Jirky Krále, který nás nechal nahlédnout do jejich pestrého videosvěta. Zároveň představil na příkladech možnosti marketingového využití jejich služeb.

V závěrečné části konference vystoupilo i několik inzerentů se svými případovými studiemi. Mezi prezentujícími byli zástupci ČSA, Karlovarských minerálních vod a L´Orealu.

Těšíme se na příští konferenci

Mnoho nastavení a taktik, které na konferenci zazněly, již aktivně používáme při správě kampaní našich klientů, ale odnesli jsme si též velké množství nových poznatků, které do naší metodiky práce s kampaněmi zahrneme.

Účast na konferenci byl skvěle využitý čas. Google pro nás připravil skutečně velmi obohacující témata a nastavil vysoko laťku pro příští konferenci, na kterou se už teď velmi těšíme.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .