Jak na online marketing? Publikovali jsme článek v Marketing&Media

Miroslav Král 5. 1. 2015
Marketup
Marketup

On-line může pokrýt celý nákupní cyklus. Firmy ale ve svých marketingových aktivitách nekopírují chování spotřebitelů. Přečtěte si článek Miroslava Krále, který byl publikován v prosincovém čísle týdeníku o médiích Marketing&Media!

Česko se sice řadí ve využití on-line marketingu na přední pozici v zemích střední a východní Evropy, mediální rozpočty firem však stále nekopírují chování spotřebitelů. Časová expozice internetu činí u českého spotřebitele 40 % z působení všech médií. Přesto inzerenti s ročními mediálními výdaji nad 20 milionů korun investují stále 60 % prostředků do TV reklamy a 20 % do internetu.

Z výzkumu Capgemini a MIT ale vyplývá, že firmy, které se adaptovaly na digitální ekonomiku nejdříve, vykazují o 26 % vyšší zisk. Co může dnes udělat ředitel marketingu proto, aby jeho společnost využila změny v nákupním chování v jeho prospěch?

Digitální marketing je extrémně dynamické odvětví a tento fakt ilustruje skutečnost, že ani nadnárodní reklamní a mediální agentury se nebyly schopny na jeho příchod a rychlý rozvoj včas adaptovat. Uvolnily tak prostor pro vznik agilních a progresivních digitálních agentur, které spolupracují s globálními lídry nových médií, především s Googlem Facebookem.

Letos se jako velmi dobré prodejní nástroje osvědčily následující novinky ze světa digitálního marketingu.

Mix TV a on-line snižuje náklady

Podle nedávného průzkumu společnosti Google sleduje 91 % české populace do 35 let videokanál YouTube (YT). V cílové skupině 15 až 54 let má YT zásah 80 %, podobně jako Nova, ČT1 a Prima. Průměrně tráví lidé sledováním tohoto kanálu tři hodiny a dvacet minut týdně, což je srovnatelné s ČT1 nebo Primou.

Jak využít tuto skutečnost v praxi? Příkladem jsou kombinace TV a on-line kampaně, které u nás začaly využívat například Karlovarské minerální vody pro značku Mattoni nebo Coty pro kosmetiku Adidas.

Z původního TV rozpočtu vyčleníte 10 až 15 % na on-line média, tedy YouTube s videospoty a displejovou kampaň v Google Display Networks. Výsledkem je až 20% snížení nákladů při dosažení stejného zásahu (reache), zlepšení ve vnímání značky (inovace, prémium brand) a pozitivní vliv na prodej. Zasáhnete i publikum, které TV nesleduje, a zvýšíte intenzitu zásahu publika se středním a nízkým sledováním TV.

Marketup

Video dodá emoce a šťávu

Pokud TV reklamu nevyužíváte z důvodu vysokých investic či úzké cílové skupiny, nevěšte hlavu. Různé druhy on-line videoreklamy se vyplatí už při investicích několika desítek tisíc korun. Video dodá vašim kampaním emoce a šťávu a zvýší v kombinaci s dalšími on-line kanály výkon celé kampaně. Navíc, podobně jako TV kampaň, působí na samém začátku nákupního cyklu, kdy přiměje zákazníka uvažovat o koupi vašich produktů a služeb.

Můžete využít novinku, tzv. videobannery v síti Google AdWords, nebo reklamní video vložené přes obsahové video na YouTube. V případě videobannerů platíte formou CPI, tedy za interakci s bannerem, kdy je video spuštěno uprostřed obrazovky uživatele. Neplatíte za zobrazení banneru. U YT hradíte náklady pouze v případě, kdy uživatel sledoval video alespoň 30 s, neplatíte nic, pokud jej přeskočil. Náklady se pohybují od 30 haléřů za jedné zhlédnutí videa.

Marketup

Možnosti retargetingu se rozšiřují

V letošním roce se výrazně rozšířily možnosti pro retargeting (v Google terminologii remarketing), tedy znovunastolení angažovaného publika. Tento on-line marketingový nástroj umožňuje zvýšení prodejního výkonu on-line kampaní a posílení značky tím, že cílíte na uživatele, kteří už navštívili vás web nebo se zajímali o témata blízká vašim produktům či službám. Můžete jej využít v Google Adwords, na YT, FB či v sítích RTB reklamy.

Marketup

Retargetingové taktiky lze aplikovat na uživatele, kteří vložili zboží do nákupního košíku a nedokončili nákup, nebo kteří neprovedli konverzi. Jednoduše jim připomenete nabídku, příp. ji zvýhodníte. Uživatelům, kteří provedli konverzi, lze nabídnout poprodejní služby či rady, jak výrobek používat. Nezapomeňte přizpůsobit délku zobrazování délce nákupního cyklu a nastavit tzv. capping (limit počtu zobrazení na uživatele).

Marketup

On-line kampaní pro off-line prodej

On-line marketing lze dnes s úspěchem použít i pro zvýšení prodejů v síti kamenných prodejen. Při využití sociální sítě Facebook lze aplikovat velmi přesné cílení dle věku, zájmů a lokality a oslovit např. ženy ve věku 20 až 30 ket se zájmem o nakupování, módu či konkrétní značku kosmetiky v okruhu 15 kilometrů kolem každé prodejny.

Pokud nabídneme časově omezené zvýhodnění pro nákup produktů či služeb s možností stažení kuponu, poukázky či jiné identifikace pro čerpání výhody na prodejně, můžeme přesně změřit, kolik nám kampaň přinesla zákazníků a realizovaných nákupů.

Dle našich zkušeností přináší nejlepší výsledky na FB reklama na mobilních zařízeních a v newsfeedu. Při vhodně sestavené koncepci může být kampaň nízkonákladová a přitom dosáhnout vysoké ROI. Příkladem je kampaň pro řetězec parfumerií Sephora.

Marketup

Stačí vědět, jak na to

On-line marketing nejsou pouze kampaně pro poslední fázi nákupu, ale může pokrýt celý nákupní cyklus. Stále přibývají nové on-line nástroje, které pomáhají zvýšit prodejní výkon. Proč je tedy nevyužít? Stát se lídrem na trhu nemusí být těžké, stačí jen vědět, jak na to.

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .