5 + 2 užitečná SEO rozšíření pro Google Chrome

Michal Vrtiška 29. 5. 2013
Marketup
Marketup

Poradíme vám několik šikovných rozšíření v prohlížeči Google Chrome, které vám zásadně usnadní práci online marketéra. Následující výčet berte jako doporučení rozšíření, které se osvědčily právě nám. V Google Chrome jich je k dispozici totiž daleko více. Pokud máte tipy na další, podělte se s námi o ně v diskusi pod článkem.

1) PageRank Status

PageRank Status vypadá jako malá ikonka na liště, která vám ukazuje hodnotu vašeho PageRanku. Pokud vám toto nestačí, stačí jednoduše kliknout na ikonu a rozbalí se vám komplexní nástroj s mnoha dalšími informacemi – od počtu indexovných stránek webu, přes rychlost webu až po metatagy. 

2) SEO Profesional Toolbar

SEO Profesional Toolbar je tak trochu chudý příbuzný předchozího nástroje. Má však ale jedno velké plus pro český internet – dává uživateli informaci o S-Ranku. 

3) Tag Assistant (by Google)

Díky tomuto rozšíření už nebudete muset zdlouhavě procházet zdrojový kód webových stránek a hledat, zda je web měřen v Google Analytics, jestli je zde vložen samostatný asynchronní kód nebo zda je implementován přes Google Tag manager. Google Tag Assistant vám navíc ukáže, jestli kód měří skutečně správně. V opačném případě vám nabídne možné příčiny, které je potřeba opravit. 

4) META SEO inspector

Stejně jako předchozí nástroj vám i META SEO inspector ušetří práci s prohledáváním zdrojového kódu. Pokud si jej aktivujete, v pravé dolní části obrazovky vám v okně zobrazí všechna metadata právě načtené stránky. Kromě toho, se z něj dozvíte také informace o skriptech na stránce nebo o její indexaci. 

5) Analytics Blocker

Pokud spravujete nějaký web, jistě nechcete měřit vaše vlastní návštěvy (případně návštěvy vašich klientů) a zkreslovat výsledky. Toto se dá samozřejmě řešit v Google Analytics vyloučením konkrétní IP adresy z měření. Zjistit však každou IP adresu vašeho klienta, navíc když na stránky denně přistupuje minimálně ze dvou míst (z práce a domova), je proces na dlouhou trať. Analytics Blocker přináší mnohem jednodušší řešení. Nainstalujte si jej jako rozšíření do Chrome, specifikujte stránky, na kterých nechcete, aby se zaznamenávaly vaše návštěvy a máte jednou provždy vystaráno. Nainstalovat rozšíření jistě snadno zvládnou i vaši klienti bez nutné pomoci.

Následující dva nástroje nespadají přímo do kategorie SEO rozšíření, ale nejen internetoví marketéři jejich funkce jistě ocení.

6) Note AnyWhere

Note AnyWhere je výborný pomocník pro poznámky na internetu. Udělejte si poznámku formou štítku, která se vám na dané stránce načte při každé další návštěvě. 

7) Awesome screenshot

Kombinace kláves fn+prt sc je dávno zapomenuta. Díky tomuto nástroji si uděláte printscreen kterékoli stránky v Google Chrome jedním klinutím na myš.  Na výběr máte ze tří možností – screenshot aktuální obrazovky, vámi zvoleného výběru nebo celé stránky (ano, tento nástroj sám sroluje celou stránku až dolů pod ohyb a udělá snímek). V dalším kroku screenshot potvrdíte, nebo si do něj můžete dle libosti udělat poznámky, malovat apod. V posledním kroku se rozhodnete, zda ho chcete uložit jako soubor, zkopírovat jej nebo vytisknout. Nástroj je skvělým pomocníkem např. při kopírování grafů z Google Analytics. 

Odebírat novinky

Přihlašte se k odběru novinek a nic vám neuteče

Váš e-mail

Kliknutím na tlačítko ODESLAT souhlasíte se zpracováním osobních údajů .